keskiviikko 30. joulukuuta 2009

HSL aloittaa vuodenvaihteessa

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ottaa joukkoliikenteen suunnittelun ja järjestämisen hoitaakseen vuoden 2010 alusta. HSL:n alue ylittää pääkaupunkiseudun kuntarajat, sillä yhtymässä ovat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava ja Kirkkonummi.

HSL:n sivut osoitteessa www.hsl.fi ovat auenneet tällä viikolla. Logo julkaistiin jo kuukausi sitten. Se on kuin suoraan 80-luvun MAXI-marketin seinästä, mutta ehkäpä se onkin paljon edellä aikaansa.


HSL:ssä työtä tekevät virkamiehet, jotka esittelevät (merkittävät) suunnitelmat ja ehdotukset HSL:n hallitukselle. Julkisessa keskustelussa on esiintynyt epäilyksiä demokratiavajeesta, sillä osa kuntien vaaleilla valittujen edustajien vallasta siirtyy HSL:lle. Toisaalta HSL:ää ohjaa hallitus, joka koostuu kunnallisvaaleilla valittujen puolueiden edustajista.

Hallitus on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja kokouksia on pidetty (esityslistat). Useampi hallituksen jäsen pitää blogia, joissa asioita ehkä käsitellään. Ainakin nämä löysin:
- Tapio Laakso (vihr)
- Laura Rissanen (kok)
- Jukka Hako (sdp)
- Petteri Niskanen (vihr)
- Jaana Pelkonen (kok)

Uuden organisaation täytyy löytää toimintatapansa kuntien virastojen kanssa. Espoossa ja Vantaalla YTV:n kanssa toimimiseen lienee jo totuttu, mutta työnjako Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston, HKL:n ja Helsingin rakennusviraston kanssa on nyt tehtävä. Asiaa on mietitty seuraavasti.


Ja muutama esimerkki:


(Taulukko ja esimerkit lainattu HKL-liikelaitoksen johtokunnan 17.12.2009 pidetyn kokouksen esityslistalta.)

Jatkossa voi seurata miten työ käytännössä jakautuu. Mitä tehdään, jos esim. HSL ja KSV ovat eri mieltä? Osa nykyisen HKL:n suunnitteluhenkilöstöstä on käsittääkseni siirtymässä HSL:ään ja osa KSV:n palkkalistoille. Ehkä siitä on hyötyä ainakin aluksi.

Jos muuten on osaamista joukkoliikenteen suunnittelusta, olisi nyt tilaisuus päästä mukaan uuteen organisaatioon. HSL nimittäin hakee joukkoliikennesuunnittelijoita, liikennesuunnittelijoita ja liikennetutkijaa (linkki hakuihin sivun oikeassa reunassa).

sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Pyörällä kiertoliittymässä

Tänä talvena helsinkiläisiä on siunattu/kirottu runsaalla lumentulolla jo ennen tammikuuta, mikä on ollut viime vuosina harvinaista. Talvipyöräilijän näkökulmasta tämä poikkeama ei ole kovin miellyttävä asia, varsinkin jos pyöräteitä ei ehditä auraamaan. Tai jos auraajan mielestä pyörätie on paras paikka loppusijoittaa lumikasat.


Helsingin pyöräteiden ja -kaistojen laadusta voi olla montaa mieltä. Uusissa suunnitelmissa on onneksi toivoa paremmasta. Erinomaisessa Kaupunkifillari-blogissa on toivottu, että ensi vuonna käyttöön saatava uusi suunnitteluohjeisto tulisi parantamaan pyöräteiden ja -kaistojen suunnittelua. Tähän toiveeseen on helppo yhtyä, sillä siinä määrin monimutkaisia ja aivan hölmöjäkin ratkaisuja ovat hyvää tarkoittavat liikennesuunnittelijat saaneet aikaiseksi tähän asti.

Tässä pari ajankohtaista suunnitelmaa, joissa on selvästi mietitty pyöräilyn asemaa, mutta on saatu kuitenkin varsin erilaisia lopputuloksia. Ensin Malminrinne, joka nykyään on kolmikaistainen autotie. Yksi Jätkäsaareen tulevista raitioteistä tulee kulkemaan tätä kautta omilla kaistoillaan ja samalla kadulle sijoitetaan myös pyöräkaistat. Kadulle tulee kaksi kiertoliittymää.


Ajan itse Malminrinteen läpi useita kertoja viikossa fillarilla. Nykyisellään katu sopii sellaiselle pyöräilijälle, joka uskaltaa haastaa autoilijat. Aremmat ovat pysytelleet kapeahkoilla jalkakäytävillä jalankulkijoiden harmiksi.

Suunnitelmassa epäilyttävät kiertoliittymissä olevat pyöräkaistat ja Lapinlahdenkadun lyhyellä osuudella olevat pyörätienpätkät. Jälkimmäiset nähtävästi muutetaan pyöräkaistoiksi. Luulen, että pyöräkaista ympyrässä on toivoton yritys. En usko, että monikaan autoilija hoksaa varoa vierellä ajavaa tai oikealta ohi tulevaa pyöräilijää kääntyessään ulos liittymästä. Ilmeisesti monille on epäselvää sekin, että ympyrästä pois kääntyessään autoilija on velvollinen väistämään suojatien ylittäjiä.

Uudenlainen ote on Käpylän suunnitelmassa, jossa ympyrässä ei ole pyöräkaistoja. Suoraan menijät voivat ohittaa pyörätietä pitkin koko ympyrän ja kääntyjät ryhmittyvät autojen kanssa samalle kaistalle.


Suunnitelmassa on toinenkin mielenkiintoinen kohta Koskelantien risteyksessä, jossa pyöräkaista ryhmittyy ennen risteystä oikealle kääntyvien autojen vasemmalle puolelle, eli loogisesti oikeaan paikkaan.

Pulmapaikoiksi muodostuvat kohdat, jossa pyörätie yhtyy autokaistaan (pyöräilijä väistämisvelvollinen) tai kaistaa vaihtava autoilija ylittää pyöräkaistan (autoilija väistämisvelvollinen).

Koskelantiellä pyörätiet ovat keskellä katua, kuten nykyäänkin. Olen itse hieman epävarma pidänkö nykyisestä ratkaisusta. Se vähentää hieman pyörätien ylittävien autojen määrää, tai sitten ei, mutta pyörätielle pääseminen ja sieltä poistuminen risteyksissä aiheuttaa päänvaivaa tai joskus odottamista kaksissa liikennevaloissa. Nämä ongelmat voi ratkaista suunnittelemalla risteykset myös pyöräilijän näkökulmasta, jotta joka suuntaan on luonteva jatkoreitti.

Käpylään on tulossa myös shared space -tyyliin suunniteltu risteysalue Pohjolankadun päähän. Tästä ei ole silmiini sattunut vielä julkaistuja suunnitelmia.